Veiligheid en Covid-19

Verblijven in Zeeland en Covid-19

Wij constateren reeds sinds begin maart ontwikkelingen in de focus en de formuleringen van de overheid. Op de website van de Rijksoverheid staat niet meer als eerste "blijf thuis", maar iets genuanceerder: "het doel van de lockdown is om zo min mogelijk contacten te hebben. Want hoe minder contacten, hoe minder besmettingen." Daarin zien wij kansen. Als team willen we je heel graag weer ontvangen en je een ontspannen retraite bieden en veel mensen staan te trappelen om er juist in deze periode even tussenuit te gaan. 

We stappen daarom nu in een proces van verkenning (met team, accommodatie en deelnemers) om deze retraite ook gewoon te laten doorgaan: een veilige retraite volgens 'common sense' (gezond verstand). Als we kijken naar 'de geest van de Covid regels' dan wil de overheid de oorzaken van het aantal besmettingen terugdringen. Dat zijn die situaties die bevorderen dat veel mensen, frequent, te dicht bij andere mensen komen. Het gaat dus om aantallen, om de snelheid waarmee de samenstelling van die aantallen wijzigt, en om afstand binnen die mensen. Wij verblijven de gehele periode met een relatief kleine groep als het ware met elkaar 'in een bubbel' zonder contact met anderen.    

Ondanks de lockdown zijn er een aantal dingen WEL mogelijk, volgens onze interpretatie van het huidige beleid (dat niet helemaal helder is). Hotels mogen gasten ontvangen, maar hotel en gasten dienen zich aan de RIVM richtlijnen te houden (1,5 meter, hygiëne, ventilatie en eetplekken). En hoewel yoga in yogascholen nog niet toegestaan is (wijzigende samenstelling van groepen mensen), meldt de website van de Rijksoverheid: "Het aanbieden van trainingen en educatieve activiteiten in besloten plaatsen is wel toegestaan met inachtneming van de basismaatregelen zoals de 1,5 meter." Het programma voor de retraite zien we dan gewoon als een training. Bij een bekende grote hotelketen gaan groepstrainingen nu ook door, de huidige regels in acht nemend. Ook zijn er nu duidelijke richtlijnen voor verblijf in binnenruimtes op de site van Rijksoverheid, die ik hieronder benoem.

Vooraf vragen we alle aanwezigen om de gezondheidscheck te doen met de horeca-checklist.
In het geval van twijfel mogen mensen gratis omboeken, en daarvan is het afgelopen tijd ook gebruik gemaakt. Er zullen sneltests (15 min) aanwezig zijn voor mensen die zelf nog extra zekerheid willen voor aanvang. Het is ons streven daarmee met een besloten gezonde groep mensen bij elkaar te zijn. Ook houden we ons tijdens de retraites keurig aan de instructies voor hygiëne, afstand en ventilatie en adviseren we de deelnemers om zich te houden aan de overheid instructies. Wij zijn ervan overtuigd dat de positieve werking van een paar dagen retraite simpelweg vele malen groter is dan de risico's die eraan zitten met aandacht voor veiligheid.

Afgelopen 5 weekenden organiseerden we reeds retraites volgens 'common sense'. Echt super fijn en heel ontspannend voor alle deelnemers. Alsof je even helemaal weg bent uit een samenleving die in het teken staat wat er allemaal NIET mag. Eén van de deelnemers verwoordt dit voor de groep met tranen in haar ogen: "het is hier als een paar dagen op een eiland, waar ik eigenlijk niet meer weg wilt". Hier was de aandacht gericht op wat er in ontspanning WEL kan.

Tenslotte zei Rutte op 23 maart over reizen: "Reis niet naar het buitenland tot 15 mei. Blijf in Nederland." Reizen in NL is dus gewoon toegestaan. Je bent welkom in Zeeland. 

FIT body & mind
holidays & weekend retreats
+31 (0)6 4102 5309
www.fitbodymind.nl